Her finner du inspirasjon til enkle grep du kan gjøre i hverdagen for å få økt overskudd og livsglede.

Gr√łnn potetsalat med dill, asparges, og senneps vinaigrette

gr√łnt middag Jun 20, 2021

Perfekt tilbehør til grillmaten

Med smaken av dill og sitron blir det sommerstemning med èn gang for min del. Denne retten passer til alt av grillmat og fisk, eller som del av et tapasbord.

Denne oppskriften er inspirert av et bilde på profilen til @aichabouhlou . Jeg har ikke sett hennes oppskrift, men jeg valgte å lage en sitron- og senneps vinagrette til. Det ble veldig vellykket. Takk for insporasjon

Du trenger til 4 pers:

8-10 nypoteter
1 bunt asparges
150 gram fersk spinat
1 liten bunt med dill

Dressing:
1 god spiseskje Dijon-sennep
2 ss ekstra virgin olivenolje
1 ss lønnesirup
Saften av ½ - 1 sitron
Evt litt sitronskall dersom du har økologisk sitron
Salt og pepper

Slik gjør du:
Kok opp potetene, kutt disse i halve eller kvarte.

Brekk av den nederste bunnen av aspargesene og kast denne. Kutt de så opp i passe biter og damp i ca 3 minutter.

Spinaten kan være hel, men kutt litt dersom bladene er veldig store.

Ha alle...

Les mer...

ūüćÖTomatisert gr√łnnsakssuppe med safran og hvite b√łnner

middag Jun 04, 2021
 

Denne suppa er enkel og rask å lage, og smaker veldig godt


Til 4 porsjoner brukte jeg:
3 bokser finhakkede tomater og ca like mye vann
2 ss tomatpuré
1/2 søtpotet
2 gulrøtter
1/2 pepperrot
3 poteter
1/2 purre
1 ts hvitløkspulver
1 ts løkpulver
2 ts safran
1 ss grønnsaksbuljong
Litt pepper og chiliflakes for ekstra smak
Toppet med litt ekstra purre

Bønnene kan has i rett før servering, evt ha forskjellige skåler med forskjellige alternativer man kan ha i suppa: makaroni eller mais for å gjøre det mer barnevennlig

Les mer...

Plantebasert sjokolademilkshake

smoothie snacks May 07, 2021

Hva med en sunn sjokolademilkshake til kvelds? Eller som en "før-trening-energidrikk"?

Vanligvis bruker jeg ikke tid på å lage sjokoladesaus til, som du ser på bildet her, men det gjorde vi litt for gøy, og at det da ser litt ekstra bra ut. Denne er veldig god også uten denne sausen. Når det er sagt, er sausen superenkel å lage, og et mye sunnere alternativ enn ferdigsauser samtidig som den også smaker bedre enn ferdigsausene. 

Slik lagde vi denne:

Sjokoladesausen:
1 ss kokosolje
1-2 ss rå kakao
1 ss lønnesirup

Ha i en kjele og smelt oljen, rør inn de andre ingrediensene og den er ferdig!

Ca 3 frosne bananer
3 små myke dadler
1 og ½ ss rå kakao
Melk til ønsket konsistens (vi brukte mandelmelk)
¼ ts vaniljepulver
En liten klype salt
4-5 isbiter
2-3 valnøtter (ikke nødvendig)
Litt linfrø

Ha alt i en blender og kjør til det er smooth!

Valnøtter og...

Les mer...

Hva skal du spise i forbindelse med styrketrening?

Uncategorized Apr 09, 2021

Mat og styrketrening

Jeg får ofte spørsmål om hva man skal spise før trening, og hvordan optimalisere kosten for å få best utbytte av treningen. Kort fortalt er det viktigst hva du fyller på med etter trening, da bør du sørge for å få en god kvalitetskilde av proteiner, men viktigst av alt: sørg for å få i deg nok variasjon ved å spise "regnbuen". Da får du i deg viktige mikronæringsstoffer som hjelper til med raskere restitusjon!

Når man skal trene, enten det er styrke eller utholdenhet, er det viktig å ha tilgang på karbohydrater. Hvis karbohydrater er en naturlig del av kostholdet ditt, det vil si at du IKKE spiser et lavkarbo-kosthold, vil glykogenlagrene i leveren fylles opp daglig. Glykogen er den formen karbohydrater lagres i. 

Derfor er det ikke så viktig hva du spiser rett før trening. Du kan til og med trene på tom mage,...

Les mer...

Tradisjonsrike julesmaker kan være sunne og freshe

Uncategorized Dec 14, 2020

Det blir jul selv om vi introduserer plantebaserte alternativer

Når det er snakk om plantebasert kosthold, kan det ofte vekke negative følelser hos folk, dersom det er snakk om å gjøre selveste julen plantebasert, kan det bli  ekstra stor ståhei. Hvis du spiser et plantebasert kosthold, vet du nok hva jeg snakker om. Hvis du ikke gjør det, vekkes det kanskje noen følelser hos deg nå? Jeg tror de negative følelsene som trigges, handler om flere ting. Når noen sier at de velger et plantebsert kosthold av helsemessige årsaker, sier de også indirekte at det å spise kjøtt er uheldig for helsa di. Ingen liker å  høre dårlige nyheter om egne vaner. I tillegg liker vi ikke at noen skal rokke ved tradisjonene våre, det gjelder tradisjoner både til hverdags og fest. Heldigvis er dette i ferd med å endre seg, og det sprer seg mer og mer plantepositivitet i...

Les mer...

Fredagstaco

middag taco Sep 18, 2020

Bønner til fredagstacoen

Super erstatning for kjøttdeigen. Dette er ikke den klassiske bønnestuingen, som er litt mer som en mos, dette er en slags bønnegryte og har derfor litt mer struktur og det synes jeg gjør seg godt. Servér i lefse med guacamole, salat og hjemmelaget tomatsalsa.

 Du trenger til 4-6 pers: 

 • 2-3 bokser med bønner, gjerne en blanding av kidney beans, kikerter og store, hvite bønner. 
 • 1/2 rød løk, hakket
 • 1-2 fedd hvitløk ,hakket
 • Tacokrydder, se nedenfor
 • 1 boks hermetiske, hakkede tomater
 • 1 ss lønnesirup
 • Litt salt og svart pepper
 • En skvis lime
 • Fersk koriander

 

Tacokrydder:

Jeg lager mitt eget tacokrydder. Dette fordi det er veldig mye salt i det du kjøper, og lite av de gode, antiinflammatoriske krydderne i disse blandingene. Lag gjerne opp et glass som du har stående. Her er oppskrift for èn porsjon:

 • 1 ts gurkemeie
 • 2 ts søt paprika
 • ...
Les mer...

Hvorfor vi blir syke og hvorfor vi ikke trenger å bli det

inflammasjon Sep 17, 2020

Det var en fin og viktig artikkel i Aftenposten den 10.09.20 skrevet av Ida Gregersen og Maria Belland Olsen, forskere ved Rikshospitalet. De beskrev på en god og forståelig måte hvordan immunsystemet vårt spiller en stor rolle i utvikling av sykdom. De nevnte blant annet sykdommene hjerte- og karlidelser som kommer av at man får åreforkalkninger. De forklarte at høyt kolesterol i seg selv ikke er nok for å danne åreforkalkning, men at sammen med en forhøyet infalmmatorisk tilstand (også kalt betennelse) i kroppen, så dannes disse åreforkalkningene. Åreforkalkningene kan tette blodårene helt, og dermed kan det hindre blod til et område i kroppen, Det er da vi får infarkt, altså hjerteinfarkt eller hjerneinfarkt (også kalt slag).

De forteller også noe om hvor betennelse kommer fra, som røyking, stress, høyt kolesterol, dårlig kosthold og...

Les mer...

Balansert tarmflora = god helse

fiber tarmflora Sep 16, 2020

Demp inflammasjon gjennom en balansert tarmflora

Det er mange som snakker om viktigheten av en balansert tarmflora opp mot god helse. Men det er vanskelig å fatte hvor ekstremt stor påvirkning økosystemet i tarmen vår faktisk har på immunsystemet, inflammasjon i kroppen og hvilke sykdommer vi får.

70% av immunsystemet vårt sitter langs tarmkanalen. Rundt tarmen ligger de hvite blodcellene (fra immunsystemet) i flere lag som en barrikade mot inntrengere. Det høres kanskje rart ut at det skal være så mange hvite blodceller akkurat der? Tarmen er veldig utsatt fordi tarmveggen består kun av ett enkelt cellelag. Dette gjør at barrieren vår ut mot omverdenen er veldig sårbar. Tenk, bare ett cellelag som beskytter oss mot innholdet i mage og tarm, og alt det vi kan få i oss gjennom hva vi putter i munnen! 

For å få et så balansert økosystem som mulig i tarmen,...

Les mer...

Hvorfor er det s√• viktig √• spise masse gr√łnt?

gr√łnt Sep 06, 2020

Grønne blader gjør underverker for helsa!

Det er nok ikke siste gangen du hører meg snakke om hvor viktig grønne blader er for helsa. Er det èn ting du bør gjøre for å forbedre helsa, så er det å spise mer grønne blader. Jeg kaller det grønne blader fordi det ikke bare er salat det dreier seg om, men også spinat, kål, rødkål, grønnkål og urter. De bladene med sterkest farge, inneholder mest næringsstoffer. Isbergsalat er veldig lys på farge og er derfor ikke så bra som de med mer farge. Jeg kjøper ALDRI isbergsalat! Når jeg skal spise salat, vil jeg ha maks utbytte. Og hvilket utbytte er det jeg tenker på da?

Jo, de grønne bladene inneholder mange forskjellige vitaminer, omega-3, kostfiber, antioksidanter, kalium osv. Men det som er helt spesielt, er at de er rike på nitrater, som gjør at blodårene blir...

Les mer...

Spiring

spiring Jul 02, 2020

Spiring er en fin måte å introdusere mer grønt i kosten

Spirer er noe av det enkleste du kan dyrke hjemme. De trenger ikke jord engang! Det eneste du trenger for å komme i gang, er spirefrø og spireglass. Jeg kjøper mine frø og glass på Sanabona.no, men du finner som regel det meste i en helsekostforretning. Jeg synes spireglassene fra Geo, som de selger der, er enkle å bruke og fine i designet.

Et spireglass, ser ut som et syltetøyglass, men har lokk med netting i, slik at det skal være lett å sile av vannet. I tillegg følger med et lite stativ, slik at spireglasset kan stå i ca 45 graders helling, slik at overflødig vann renner ut. Slik unngår man at det blir mugg.

Jeg har ikke grønne fingre, men spirer får jeg til. Her er en enkel måte å gjøre det på:

-Fyll bunnen av glasset med spirefrø, ca 2 cm opp i glasset.

-Fyll så på...

Les mer...
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.