Hvorfor er det så viktig å spise masse grønt?

grønt Sep 06, 2020

Grønne blader gjør underverker for helsa!

Det er nok ikke siste gangen du hører meg snakke om hvor viktig grønne blader er for helsa. Er det èn ting du bør gjøre for å forbedre helsa, så er det å spise mer grønne blader. Jeg kaller det grønne blader fordi det ikke bare er salat det dreier seg om, men også spinat, kål, rødkål, grønnkål og urter. De bladene med sterkest farge, inneholder mest næringsstoffer. Isbergsalat er veldig lys på farge og er derfor ikke så bra som de med mer farge. Jeg kjøper ALDRI isbergsalat! Når jeg skal spise salat, vil jeg ha maks utbytte. Og hvilket utbytte er det jeg tenker på da?

Jo, de grønne bladene inneholder mange forskjellige vitaminer, omega-3, kostfiber, antioksidanter, kalium osv. Men det som er helt spesielt, er at de er rike på nitrater, som gjør at blodårene blir glatte på innsiden og får en god elastisitet (etter at nitrater er omdannet til NO) Det gjør at man forebygger forkalkning i årene, det kan til og med hjelpe til med å ta bort forkalkninger som allerede har dannet seg. Forkalkning kalles også for plakk. Dersom blodårene får mye forkalkning, og elastisiteten går ned, vil hjertet måtte pumpe mye hardere for å få blodet til å gå rundt i kroppen. Det som skjer da, er at blodtrykket blir høyere, og det vet vi at ikke er bra. Det er også gjort studier som viser at inntak av nitrat-rike grønnsaker gir økt sirkulasjon i hjernen og dermed også bedre kognitive evner og raskere reaksjonstid. Nitrat tilsatt i bearbeidet mat, gir ikke denne gunstige effekten og er faktisk helseskadelig.

Et annet viktig næringsstoff de grønne bladene har mye av, er beta-karoten. Det er veldig bra for huden og gir huden glød. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen vår, som er bra for nattsynet. Beta-karoten er en antioksidant og er ekstra bra for å beskytte huden vår slik at du ikke blir så lett solbrent og det forebygger også soleksem, dersom du plages med det. 

Derfor passer jeg på at jeg hver dag får i meg noen grønne blader, helst så mange som mulig. Jeg liker å lage en grønn smoothie hver dag, for å sikre meg en god dose. I tillegg serverer jeg nesten alltid en grønn salat ved siden av middagen. Andre måter å få i seg mye grønt på, er å forvelle spinat og ha som en siderett til middagen. Du kan ha kål eller grønnkål i en wok. Spinat eller grønnkål gjør seg også godt i de fleste supper. Eller hva med å lage en grønnkålsuppe? 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20951824/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25445634/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25421976/

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.