Tradisjonsrike julesmaker kan være sunne og freshe

Uncategorized Dec 14, 2020

Det blir jul selv om vi introduserer plantebaserte alternativer

Når det er snakk om plantebasert kosthold, kan det ofte vekke negative følelser hos folk, dersom det er snakk om å gjøre selveste julen plantebasert, kan det bli  ekstra stor ståhei. Hvis du spiser et plantebasert kosthold, vet du nok hva jeg snakker om. Hvis du ikke gjør det, vekkes det kanskje noen følelser hos deg nå? Jeg tror de negative følelsene som trigges, handler om flere ting. Når noen sier at de velger et plantebsert kosthold av helsemessige årsaker, sier de også indirekte at det å spise kjøtt er uheldig for helsa di. Ingen liker å  høre dårlige nyheter om egne vaner. I tillegg liker vi ikke at noen skal rokke ved tradisjonene våre, det gjelder tradisjoner både til hverdags og fest. Heldigvis er dette i ferd med å endre seg, og det sprer seg mer og mer plantepositivitet i samfunnet om dagen. Det er gode nyheter! Men vi har fortsatt en lang vei å gå, fordi det norske folk fortsatt spiser uheldig mye kjøtt og melkeprodukter, så mye at det er helseskadelig. 

Nå går vi mot jul, og den norske julematen er spesielt “fjøstung”. Det er ribbe, pinnekjøtt, fete sauser, sylte og andre slags kjøttpålegg, samt kaker proppet med smør og sukker. Det er klart det er greit å kose seg og av og til unne seg mat som ikke nødvendigvis er helsefremmende, men jula er lang og festilighetene kan være mange. Derfor er det lurt å tenke på hva man spiser mellom selskapene og kanskje kan man også fylle fest-tallerkenen med mat som faktisk er helsefremmende. Det viktigste er å få fram de gode julesmakene, og det er mulig selv uten at det skal gå på helsa løs.

Det å være plantebasert i jula kan dog by på en del utfordringer. Hvis du inviterer til selskap hjemme, må du lage flere alternativer så alle får den maten de forbinder med jul. Skal du bort i selskap, må du ofte ta med deg et plantebasert alternativ (eller to) fordi du ikke kan forvente at folk lager mat tilpasset dine preferanser. Dette gjør at desember måned kan bli ganske hektisk, og jeg har selv tidligere brukt uendelig mye tid på juleforberedelser og når jula ringes inn, har jeg vært fullstendig utslitt! Det er ingen god løsning, for det viktigste med jula er jo faktisk at vi har tid sammen, at vi kan glede oss til alt som skal komme, og ikke minst finne julefreden foran peisen. 

Av den grunn, har jeg de siste årene bestilt både nøttestek og vegisterkaker fra en cafè i byen. Dette har spart meg masse tid, og jeg har heller kunnet nyte julen slik jeg ønsker. Jeg vet også at Grønn lykke har flere ferdigalternativer som finnes blant annet på utvalgte Meny-butikker (ikke reklame). Dersom du allikevel velger å lage all julematen selv, som både er gøy (dersom du har tida til det) og som kan bli et bedre resultat, kan jeg anbefale bloggen til Mia Frogner.  : greenbonansa.no eller kokeboka til @hannelenesvegetar “En skikkelig digg kokebok 2”. Begge steder finner du gode, smaksrike og sunne julealternativer, hvor den tradisjonsrike smaken også er ivaretatt. Da blir det garantert julestemning og fornøyde gjester! Jeg håper at mange flere kan oppdage de plantebaserte alternativene og la de bli en naturlig del av jula, med eller uten ribba.

I familien vår liker vi å kunne kose oss med julekakene i hele desember, og da er det fint å kunne lage noen kaker som i tillegg er helsefremmende. Jeg synes det smaker ekstra godt når jeg spiser noe som jeg vet er bra for kroppen min. Og nei, det er ikke fordi jeg er sykelig opptatt av helse, det er fordi jeg vil ha en kropp som funker og overskudd til å gjøre det jeg har lyst til! Jeg vil si det er ganske friske tanker. Hva tenker du? 

Jeg har blitt oppfordret av @vegetarlegen å dele noen av mine favorittoppskrifter på julekaker. For å gjøre det enkelt, har jeg laget en grunnoppskrift på julekuler, som man kan lage flere varianter av: sjokokuler, pepperkakedeig-kuler og lakriskuler. De vil jeg dele med deg her: 

Grunnoppskrift: 

 • 4 dl dadler
 • 4 dl nøtteblanding: mandler, cashew, valnøtter
 • 3 ss chiafrø og/ eller hampfrø (for omega-3 og andre sunne ting)
 • ½ ts salt
 • ¼ ts vaniljepulver
 • 1-2 ss kokosolje (valgfritt, men blir litt mykere og saftigere kuler)

Ha alt, inkludert krydderet som du finner nedenfor, men bortsett fra dadlene, i en kjøkkenmaskin. Kjør dette til det er grovmalt og fortsatt noen større biter. Ha så i dadlene og kjør til det blir en sammenhengende klump. Da stopper det gjerne helt opp. Ta ut deigen og del opp i mindre biter. Rull disse ut til kuler. Rull de så gjerne videre i kokos eller finhakkede nøtter slik at de ikke blir så klissete. 

Sjokokuler:

 • Grunnoppskriften +
 • 2 ss rå kakao
 • 3 ss kokosflak
 • 1 håndfull peanøtter (valgfritt, men gir ekstra god smak, synes jeg)

Pepperkakedeig-kuler:

 • Grunnoppskrift +
 • 1 ts kanel
 • ½ ts malt nellik
 • 1 ts ingefærpulver
 • ½ ts malt kardemomme

Lakriskuler: 

 • Grunnoppskrift +
 • ½ ss rålakrispulver

Kulene legges i en tett boks og oppbevares i kjøleskap. Holder seg hele jula, men blir ofte fort borte, og du må helt sikkert lage flere batcher😊 Jeg håper det smaker! Kom gjerne med tilbakemeldinger dersom du prøver ut oppskriftene. Finn gjerne din egen vri, selv følger jeg sjelden en oppskrift slavisk, jeg må liksom finne min egen versjon.

Ha en fin førjulstid! Så sees vi på SOME eller ved neste blogginnlegg😊

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.