Balansert tarmflora = god helse

fiber tarmflora Sep 16, 2020

Demp inflammasjon gjennom en balansert tarmflora

Det er mange som snakker om viktigheten av en balansert tarmflora opp mot god helse. Men det er vanskelig å fatte hvor ekstremt stor påvirkning økosystemet i tarmen vår faktisk har på immunsystemet, inflammasjon i kroppen og hvilke sykdommer vi får.

70% av immunsystemet vårt sitter langs tarmkanalen. Rundt tarmen ligger de hvite blodcellene (fra immunsystemet) i flere lag som en barrikade mot inntrengere. Det høres kanskje rart ut at det skal være så mange hvite blodceller akkurat der? Tarmen er veldig utsatt fordi tarmveggen består kun av ett enkelt cellelag. Dette gjør at barrieren vår ut mot omverdenen er veldig sårbar. Tenk, bare ett cellelag som beskytter oss mot innholdet i mage og tarm, og alt det vi kan få i oss gjennom hva vi putter i munnen! 

For å få et så balansert økosystem som mulig i tarmen, må vi gi mat til de bakteriene vi ønsker flere av. Bakteriene i tarmen vår er kresne på matfronten. De gode bakteriene er de som spiser fiber fra planter. Dersom vi ikke får i oss nok fiber og heller spiser mye animalske produkter, blir det oppvekst av flere dårlige bakterier som skaper inflammasjon. De gode bakteriene foretrekker også forskjellige typer fibre, alle planter har sine unike typer fibre, og bakteriene spiser forskjellige typer. Derfor må vi sikre at vi spiser et mangfold av planter- da dette skaper et mangfold av gode bakterier i tarmen vår. Og det er dette som holder oss friske.

Etter funn fra "The American gut project", så man at de personene som spiste flest forskjellige plantetyper, holdt seg friskest. Det handler om å få i seg mest mulig mangfold av planter og fiber. Det anbefales derfor å spise minimum 30 forskjellige planter i uka, det er bare å begynne å telle!

https://www.vice.com/en_us/article/a3ad9b/the-results-of-the-first-american-gut-project-are-in

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.