KUNNGJØRING!
CTA
 

Mine 5 beste kostholdstips for både kropp og hode

Et kosthold som er med på støtte opp om en god tarmflora og dermed dempe inflammasjon i tarmen og kroppen forøvrig, slik at du kan føle deg vel, og forebygge sykdom. Hjernen vår er vel så avhengig av å få god næring for å fungere godt.

 

Du har også fått en utskriftsvennlig versjon på e-post av meg. Sjekk mailen din!

(Husk at av og til havner disse i søppelpost, bare søk på dr.gunhild, så finner du den nok).

  1. Spis så hel mat som mulig, og begrens ultraprossessert mat (mat som er veldig bearbeidet - pakket på en fabrikk og gjerne laget for å holde lenge). Sukker og hvitt mel er også bearbeidet, fiberet er tatt bort - og det kan skape inflammasjon /betennelse. 
  2. Spis hovedsakelig plantebasert mat. Det trenger ikke være alt eller ingenting. Du trenger ikke bli vegetarianer eller veganer, men tenk at planter skal spille hovedrollen i kostholdet, akkurat som den gjør i de kulturene i verden hvor de lever lengst og har den beste helsen, som i "The blue zones". Alle planter inneholder fytokjemikalier, fiber, og antioksidanter som er supert for helsen din! Fytokjemikalier gjør at cellene effektivt kan produsere nok energi (og det vil vi ha mye av!), beskytter mot sykdom, og gjør at kroppen fungerer så godt den kan. Du kan gjerne inkludere litt kjøtt - men velg god kvalitet: dyr som har spist det fóret de skal ha, det har veldig mye å si for om kjøttet øker betennelse i kroppen vår. Om dyret har fått ugunstig fór, gir det utslag i et mer ugunstig fettinnhold i kjøttet (mer av det som øker betennelse). Det samme gjelder for fisk. 
  3. Spis for tarmen! En sunn tarmflora (tarmbiota) er det viktigste for å holde oss friske! Det vil blant annet si, spis nok fiber! Fiber holder tarmen "i form", er med på å dempe betennelse - og er noe de fleste får for lite av. Fiber finnes bare i planter; frukt, grønnsaker, salat, bær, fullkorn, belgvekster, frø, og nøtter. I et klassisk middelhavskosthold får man hovedkilden av proteiner fra plantebaserte kilder som belgvekster og nøtter. En annen ting som er viktig for tarmen, er å tilføre probiotisk mat. Den beste probiotiske maten (som man nylig så i en studie som sammenliknet forskjellige typer) er faktisk fermentert kål. I mange land er det lange tradisjoner for fermentering, men noe vi gjør lite i Norge, ihvertfall hjemme på kjøkkenbenken. MEN, det er enklere enn man skulle tro. Om du ønsker å lære dette, sjekk ut fermenteringskurset mitt, du finner link nedenfor. Andre typer probiotisk mat er kefir, yoghurt, kimchi, og kombucha. 
  4. Spis masse omega-3! Det er med på å dempe betennelse. Det finnes i chiafrø, knuste linfrø, valnøtter, og fet fisk. 
  5. Spis kvalitetsoljer, og dropp de dårlige. Jeg bruker ekstra virgin olivenolje, av og til avokado olje, og noe kokosolje.     

Sist, men ikke minst: drikk nok vann! Og dropp brus, juice, lettbrus, osv. 

Og du, når du tenker at du skal spise for å ta vare på deg selv, for tarmfloraen din, og for at cellene skal få de byggeklossene de trenger, så blir det så mye lettere!

En fin måte å øke inntaket av planter, er å telle hvor mange forskjellige du klarer å få i deg ila en uke. Det anbefales 30 forskjellige (du har sikkert hørt meg snakke om dette før). Om du lurer på hva som gir et plantepoeng, bare spør!

Ønsker du å lære hvordan du enkelt lager din egen, fermenterte kål eller kimchi? Det er så enkelt! På kjøpet får du også et spirekurs. Spirer er en super kilde til helsefremmende fytokjemikalier. Trykk på knappen nedenfor: 

Her kan du kjøpe fermenterings- og spirekurset
Tilbake til hjemmesiden